-- آشک 4
آشک
خمیرآش مانند آش آماده میگردد. آشک درافغانستان عزیزاز گندنه وگوشت طبخ میگردد.
به شکل های مختلف نیم دایره و شکل مزاری روی دست انگشتان تاب داده میشود .
تهیه میگردد . من برای شما عزیزان طرز تهیه آن را با اشکال متخلف آموزش میدهم .
آشک گندنه یی
مواد لازم
۱ـ گندنه دو کیلو
۲ - آرد ترمیده ۱۰۰۰ گرام
۳- یک عدد تخم
۴ ـ آب
۵- چکه
مواد لازم برای لعاب آشک
۱- روغن به اندازه دلخواه
۲- رومی تازه یا رب رومی
۳- سیر
۴- دالنخود ۱۵۰ گرام
۵- گوشت کوفته ۲۰۰ گرام
۶- مرچ و نعناع
طرز تهیه
۱- ابتدا گندنه را چیده ( قسمت سر و آخر آن را دور میکنند) به طور منظم بالای هم قرار
داده میده میده ریزه میکنند.
بعداً با آب فراوان شسته و برای حفظ الصحه بهتر است که گندنه رادر بین پتاس
( پتاسیم پرمنگنات) و یا نمک هم خاصیت میکروبکش دارد حد اقل ۲۰ دقیقه تر کنید.
۳ - گندنه شسته شده را در بین چلو صاف بگذارید. نمک و کمی روغن یک یا دوقاشق
مرچ خشک و یا مرچ تازه اگر خوش دارید.
اضافه کرده( روغن برای نرم ساختن کندنه اضافه میکنیم.) گندنه با مواد که اضافه کردید .
با دست خوب مخلوط نماید. و کمی هم فشار دهید که آب گندنه برآید.
۳- آرد را با آب شیرگرم نمک و تخم ( برای اینکه آش حین جوش خوردن بازنشود لازم
است.) مگراکثراً خانم های عزیز بدون تخم خمیر میکنند . فرق ندارد سخت خمیر کنید.
برای مدت ۲۰دقیقه بگذارید. دم راست کند. بعداً از خمیر آماده شده به اندازه مناسب برداشته
توسط آشگز یا ماشین نازک کنید. و به شکل چهار کنجه یا دایروه برش کنید.
به اندازه که زیاد بزرگ نباشد. هم چنان هنگام هموار نمودن خمیر دقت لازم است تمام
زغاله ها را یکسان هموارکنید. دبل و نازک نشود.
هنگام پختن یکی خام و دیگر پخته میشود
۴ـ خمیر را به هر شکل که برش کرده اید بگیرید انگشت های دست خود را آب زده
بروی خمیر برش شده بزنید. بعداً در بین آن گندنه پر کرده و آنرا محکم بسته کنید.
۵- بروی تکری یا پتنوس آرد بریزید و آشک های جور شده را بچیند. بالای آن یک یک
دستمال که پاک وخشک باشد هموار کنید.
دریک دیگ کلان در جریان پر گردن آشک آب و نمک به اندازه ء که آب شور باشد بالای
حرارت گذارید. که به جوش بیاید.
آشک های را به آب جوش انداخته برای ۱۰ الی ۱۵ دقیقه جوش آشک های توسط آشک
صاف برداشته ظرف مورد نظرتان را چکه بزنید. سپس آشک به آن ریخته روی آن چکه
بی اندازید و لعاب آماده شده مرچ و مصالحه را بالای آشک پاش داده نوش جان کنید.
طرز تهیه لعاب آشک
ابتدا دال نخود را با مقداري آب میگذاريم روي حرارت تا نرم شود. بعد در ظرفی مقدار روغن
ريخته و پياز رنده شده را روي حرارت سرخ نموده بعداً رب را اضافه كرده و سرخ ميكنيم.
بعد گوشت ماشین شده نمك ورا به آن اضافه كرده با مقدار آب ميگذاريم پخته شود.
سپس دال نخود نرم شده را به آن اضافه نموده و حرارت را خاموش ميكنيم . بعداً سير را
رنده كرده با چكه يا ماست،نمك مخلوط ميكنيم. سپس آشك پخته شده را در ظرف
مورد نظر خود ريخته و روي آن روغن داغ شده را ريخته و قورمه , چكه يا ماست ترش كه
از قبل آماده كرده بوديم ميريزيم و همچنين نعنا’ خشك را روي آن پاشيده و نوش جان ميكنيم.
نوت !
اکثرا برای لعاب روی آشک تنها روغن و زردچوبه رااستفاده میکنند. برای لعاب روی آشک
لوبیای سرخ هم خیلی خوش مزه است.
قورمه رومی تازه با مرچ سیر هم گاهی مورد استفاده قرار میگیرد.