درخت انگور با نام علمی Vitis vinifera از خانواده انگورسانان

Vitaceae است. در این خانواده حدود 11 جنس و بیش از 600

گونه وجود دارد. مهم‌ترین جنس این خانواده جنس انگور است. این

گیاه حالت بوته‌ای و رونده دارد و دارای پیچک در مقابل بعضی از

برگها می‌باشد.

میوه انگور به نوع دانه دار و بی دانه تقسیم می‌شود. هر یک از این

دو نوع در رنگ های قرمز وسیاه و زرد و تقریباً سبز دیده می‌شوند.

این میوه در مناطقی که حداکثر دمای ان بیش از ۴۰ درجه سانتیگراد

و حداقل ان کمتر از ۱۵ درجه زیر صفر نباشد بهتر رشد می‌کند.

 

فهرست مندرجات

دید کلی

Baka'a Valley's grapes ripe for harvest

انگور از ميوه هاي عمده و مهم افغانستان بوده و

 تاک های انگور در بسياري از مناطق افغانستان

موجود میباشد.

در روستا هاي شمال چندين نوع انگور وجود

دارد که به نام هاي مختلف ياد ميشوند، مثلا:

انگور حسيني ، انگور غوله دان، انگور منقه، انگور قندهاري،

 انگور شنگل خاني، و انگور کشمشي که از آن کشمش بدست مي

آيد.  انگور چيني، یک نوع تفریح و خوش گذراني هم است که در

 روز، تمام جوانان، يکجا ميبودند و صاحب باغ براي چاشت شان

غذا آماده ميکرد. 

عموماً شورباي کوهدامني با نان تندوري، سلاته و ترکاري هاي تازه

 از باغ آورده میشد و مقداری مرچ تازه صرف ميگرديد.

جوانان انگور را درسبد ها جمع ميکردند. اين سبد ها از شاخچه

درخت ساخته ميشد و توسط يک ريسمان و يا يک رشمه به گردن

آويزان ميگرديد.

در گوشه باغ، بوريايي کلانی هموار و انگورها با مهارت از تکري

 به روي بوريا چيده ميشد و يا هم آنرا در صندوق هاي چوبي چيده

 در شهر کابل و يا شهر هاي نزديک قريه به فروش مي رسانيدند. 

 
مقدار انگور را در کنگينها جا داده سر آنرا َگل نموده و براي خوراک

زمستان از آن استفاده ميکردند. 

[insert caption here]

انگور چيني دوسه روز ادامه پيدا ميکرد. يک مقدار

 انگور را در سايه خانه ها خشک نموده از آن

انگور سايگي يا سبز بدست مي آمد. و اگر انگور

 را در آفتاب خشک ميکردند، از آن کشمش سرخ

بدست مي آمد.

مراسم انگور چيني عموماً در ماه سنبله يا اواسط ميزان برپا ميشود.

 باغدارانيکه باغ تاک انگور دارند، يکي دو روز را بنام روز های

انگور چيني تخصيص ميدهند.

با اظهار تشکر از مبنع مذکور چی بهتر بود اگر تصاویر این انگور ها را

 میگداشتند .

منبع

 

میوه‌های هرات

از میوه‌های هرات می‌توان انواع انگور از قبیل :انگور فخری، انگور

لعل، انگور کشمشی، انگور عسکری، انگور پوشنگی، انگور       

حسینی، انگور روچه، انگور لوغی، انگور صاحبی، انگور کس نداره

، انگور آبی، انگور مسکه، انگور شنگول خانی، انگورمیراحمدی   

_ انواع خربزه، انواع زردآلو، انواع انار، انواع بهی، انواع انجیر، 

انواع بادام، انواع توت، انواع شفتالو، انواع آلو، انواع هندوانه،    

انواع سیب، انواع ناک و انواع امرود را نام برد.                      

 

انگور یا مو با نام علمی Vitis یکی از انواع گیاهان دو لپه‌ای

می‌باشد. انگور یکی از مهمترین میوه‌هایی است که از زمانهای بسیار

 قدیم مورد استفاده بشر قرار گرفته است. بطورکلی ، دو نظریه

متفاوت در مورد دیرینگی انگور وجود دارد. عده‌ای معتقدند که انگور

 ، حتی قبل از پیدایش غلات ، مورد استفاده بشر قرار گرفته است.

انگور بطور وحشی و به مقدار فراوان در جنگلها وجود داشته و

انسانهای نخستین از برگ و میوه آن بهره می‌جستند. انگور میوه‌ای

است بهشتی که شامل ویتامینهای A , B ، C می‌باشد هچنین دارای

مقداری منیزیم ، کلسیم ، آهن ، فسفر ، پتاسیم و آلبومین است. انگور

 یکی از میوه‌های ضد سرطان شناخته شده است و این به خاطر

خواص ضد عفونی کنندگی آن است.


فیزیولوژی رشد و نمو انگور


 

تصویر

تعریق

این عمل عبارت است از تبخیر مقدار فراوانی

از آب بطور روزانه توسط برگهای انگور.

عوامل محیطی موثر در میزان تبخیر از سطح

برگ عبارتند از: شدت نور ، دما ، رطوبت و

 باد. نور و دما باعث افزایش تبخیر ولی

رطوبت باعث پایین آمدن میزان تبخیر از سطح برگ می‌شود. جریان

هوا و باد میزان تبخیر را افزایش می‌دهد.


 

جذب آب

 

تبخیر آب از سطح برگها ، باعث غلیظ‌تر شدن شیره یاخته‌ای شده و

 این غلظت شیرابه که از بالا به سوی ریشه ادامه می‌یابد، بوجود

آورنده نیروی کشش است که باعث جذب آب به درون ریشه می‌شود.

آب جذب شده، درون آوند چوبی به حرکت درآمده و از طریق آن به

تمام یاخته‌ها می‌رسد. در مواردی که رطوبت هوا زیاد باشد آب

بوسیله فشار اسمزی وارد ریشه می‌شود که با حالت اول یعنی کشش

تبخیری تفاوت اندکی دارد.

اشک مو

 

فرایندی است که نحوه عمل آن ، کاملا شناخته نشده است. این فرایند

غالبا بر براثر دیر هرس کردن در اوایل بهار روی می‌دهد. ریزش

اشک مو تا چندین ادامه می‌یابد. در اشک مو ، هورمونهای گیاهی

مانند سیتوکینین ، جیبرلین و به میزان اندکی قند و مواد کانی دیده

می‌شود. ریزش اشک مو به دلیل فعالیت شدید ریشه می‌باشد.


 

جذب مواد کانی

 

تمام موادی که توسط گیاه از طریق ریشه جذب می‌شوند، ابتدا در آب

به صورت محلول درمی‌آیند. جذب این مواد ، بوسیله تارهای کشنده‌ای

 که در انتهای ریشه قرار دارند صورت می‌گیرد. که پس از ورود

یونهای مختلف ، از طریق ریشه به نقطه مصرف می‌رسد.


فتوسنتز


 

تصویر

یکی از مهمترین پدیده فیزیولوژیکی در گیاه

روی می‌دهد فرایند فتوسنتز است که طی آن

مواد قندی در برگهای گیاه ساخته می‌شود. این

 مواد قندی هم مستقیما به مصرف گیاه

می‌رسند. و هم برای تهیه موادی دیگر در

 داخل گیاه بکار می‌روند.


 

تنفس

در فرایند تنفس مواد قندی ، چربیها ، پروتئینها ، اسیدهای آلی و

اسیدهای آمینه می‌سوزند و گاز کربنیک و انرژی تولید می‌کنند. به

عنوان مثال هنگام رسیدن میوه انگور بر اثر عمل تنفس مقدار

فراوانی از اسید مالیک و اسید تارتاریک می‌سوزد و از ترشی انگور

کاسته می‌شود.

رشد

عمل رشد ناشی از تولید یاخته‌های جدید و بزرگ شدن آنها است.

ناحیه تولید یاخته‌های جدید ، انتهای شاخه و ریشه است. آشکارترین

شکل رشد ، طویل شدن شاخه‌ها است. به شکل بزرگ شدن یاخته ،

رشد متفاوت بوده و بعضی از آنها فقط رشد طولی دارند و پاره‌ای

دیگر رشد قطری. پس از رشد کامل ، یاخته‌ها از یکدیگر تمایز یافته

و انواع بافتها را بوجود می‌آورند.


 

ارزش غذایی انگور

انگور از نظر ارزش غذایی و خواص بهداشتی ، دارای سودمندیهای

بسیاری است. از مهمترین مواد قندی موجود در حبه‌های انگور تازه

، ساکارز ، گلوکز و دکستروز می‌باشد. از اسیدهای آلی اسید فرمیک

 ، اسید مالیک ، اسید سیتریک و اسید تارتاریک را می‌توان نام برد.

 نمک‌های کانی مانند آهک ، منیزیم ، آهن ، منگنز ، سیلیس وجود

دارد. مقدار انرژی موجود در هر 100 گرم انگور تازه 67 کیلوکالری

است.


 

مشخصات انواع انگور

انگورها را به 2 گروه می‌توان تقسیم کرد. یکی انگورهای کشمشی که

 برای تهیه سبزه و دیگر کشمش مورد استفاده قرار می‌گیرند. دیگری

انگورهایی که غالبا دانه‌دار بوده و برای تهیه آب انگور به مصرف

می‌رسند.


آفات و بیماریهای مو

تصویر

 سفیدک حقیقی و یا سطحی مو

این بیماری ، یکی از خطرناک‌ترین

 بیماریهای قارچی انگور در دنیا به

 شمار آمده و خسارات فراوانی را به

 بار آورد. مبدا اصلی آن آمریکا

بوده و در حدودسال 1845 به اروپا و سپس کشورهای آسیایی

سرایت کرده است.

شگوفه تاک انگور


 

سفیدک دروغین و یا داخلی مو

این بیماری در بیشتر کشورهای دنیا ، بویژه در مناطق مرطوب شیوع

 داشته و خسارات فراوانی را به بار می‌آورد.


 

بیماری لکه سیاه برگ مو

این بیماری بیشتر در مناطق آذربایجان شرقی و غربی ، کرج ، قزوین

و نواحی مرطوب کشور شیوع داشته و هر ساله باعث وارد آمدن

خسارات فراوانی به موکاران می‌شود.


 

بیماری پوسیدگی سفید ریشه مو

این بیماری بیشتر در مناطق موخیز نواحی نسبتا مرطوب که دارای

خاکهای رسی غیرقابل نفوذ هستند به صورت ناحیه‌ای دیده می‌شوند.

 در ایران ، این بیماری در کرج ، قزوین و اصفهان دیده شده است.


 

خواص انگور

ميوه بسيار مفيدي است که خاصيت قليايي دارد و باعث قليايي شدن
 
خون مي شود. و از اين لحاظ هر کيلوي آن معادل يک ليتر آب معدني
 
 است. به علت وجود مواد قندي زياد انرژي زا است و حرارت بدن را
 
 تامين مي کند. به علت داشتن پتاسيم مقوي قلب و يک داروي موثر
 
 براي کم خوني است زيرا داراي آهن ، منگنز و منزيم است. آب
 
انگور در رژيم غذايي افراد چاق که بخواهند لاغر شوند زياد مصرف
 
مي شود و به علت کم داشتن مواد چربي مانع افزايش وزن مي
 
شود.انگور پوست را شاداب و روشن مي كند

ميوه انگور براي تقويت و طراوت پوست و روشن كردن رنگ پوست
 
 مفيدست .ميوه انگور بسيار مقوي و مغذي است، ميوه انگور براي
 
طراوت پوست صورت بسيار مفيدست؛ آب انگور تازه را با يك تكه
 
پنبه به صورت بماليد و پس از 10 دقيقه با آب نيم گرم محتوي كمي
 
جوش شيرين بشوييد. انگور خون را تصفيه و سينه و ريه را صاف
 
و تميز مي كند. همچنين انگور براي درمان ورم معده و روده مفيد و
 
 يبوست را برطرف مي كند و در درمان سل ريوي و سياه سرفه
 
مؤثرست. از اين ميوه براي درمان اسهال خوني استفاده مي شود،
 
افرادي كه معده ضعيف دارند بايد انگور را بدون پوست بخورند زيرا
 
پوست آن دير هضم و موجب دل درد، نفخ و عوارض ديگر مي
 
شود.همچنين: خواص طبي غوره را هم در اين جا بيان خواهم كرد:


1- در درمان ورم مخاط دهان و نرمي لثه ها مؤثرست.

2- آب غوره براي درمان چاقي مفرط مفيدست.

3- بيماري اسكوربوت كه به علت كمي ويتامين"C" در بدن است با
 
آب غوره درمان مي شود.

4- آب غوره چون داراي تارتارات پتاسيم است براي درمان سياتيك
 
و رماتيسم حاد بسيار مفيدست.

5- در دفع زردي مؤثرست.

6- خوردن آب غوره بلوغ دختران را جلو مي اندازد.

7- حرارت و صفراي بدن را دفع و روده ها را ضدعفوني مي كند.

8- آب غوره تقويت كننده كبد است.

9- براي برطرف كردن ورم گلو آب غوره قرقره كنيد.

10- براي دفع كرم روده و تقويت معده بايد به مدت پنج روز آش آب
 
غوره همراه با زيره سياه مصرف كنيد البته در اين مدت بايد از
 
خوردن غذاهاي سنگين اجتناب نمايند.

11- آب غوره درمان كننده پا درد و كمردرد است. براي معالجه مي
 
 توان به مدت ده روز آش آب غوره مصرف نمود البته از خوردن
 
غذاهاي سنگين در اين مدت بايد اجتناب كرد.

12- ترشي غوره نيز رماتيسم و سياتيك را درمان مي كند